28 september 2011

Syjuntan lever!

Var sjätte vecka är vi sju tjejer som ses hemma hos varandra för att riktigt synörda oss. Vi brukar börja med fika sen drar alla fram sina maskiner eller systickor eller saxar eller nål & tråd och så sätter vi igång! Nån syr mobilfodral, nån lagar barnens trasiga byxknän, nån broderar på en mössa und so weiter. Under tiden har vi väldigt trevligt, pratar om vad som händer i våra egna små världar och vad som sker i stora världen. Vi tipsar varandra om byxmönster, tygaffärer & sybloggar och hjälper varandra att komma vidare i syprojekt man fastnat i. Vi är inne på vårt andra år och jag hoppas vi fortsätter länge till för det är så gôtt att tillsammans med andra riktigt nörda ner sig i ett intresse!




På senaste syjuntan började jag med ett långtidsprojekt; att klippa lappar till ett lapptäcke i formatet 200 x 220 cm. Ja, jag vet det är jättestort men det ska bli kul! Lapparna är 20 x 20 cm så det behövs ju ganska många... Lapptäcket ska gå i blå-lila ton. Bilden i mitten visar tyget som ska utgöra grunden, varannan lapp ska vara detta fina, goa, urtvättade påslakan från min mormor. Jag tänkte rapportera här på bloggen om det här projektet lite då och då, välkommen att följa med i processen! Bilden till höger visar lapparna jag gjort hittills (och mina fötter). Bilden till vänster visar min kära systers händer in action.

26 september 2011

Men vad ska stå i hyllan då?

Det frågade den 4-årige sonen när vi höll på att fixa snygga bakgrunder till prylhyllan jag köpt på loppis. Efter mätning, klippning, tejpning och noggrant valda placeringar blev den tillsist färdig och diverse saker har fått sin plats. Jag tyckte att det behövdes nåt som bröt av i allt det pastelliga, därav idolbilden på Stålmannen.

Det var lite knepigt att förklara för en som inte vet, vem Stålmannen är. "...det är en kille som kan flyga, är jättestark och tycker väldigt mycket om en tjej som heter Lois..." försökte jag...


The Simpsons-figurerna behövde jag inte presentera, de känner han till redan. Han den där trägubben bredvid har svärfar gjort nån gång för länge sen.

 

Ja, såhär ser hyllan ut i sin helhet. Sakerna i den tror jag kommer att bytas ut titt som tätt för stora delar av den sitter på väggen i "barnhöjd". Det här var ett kul pysselprojekt!

21 september 2011

Sprillans nysytt och lite gammalt också


Igår när Doris sov förmiddagslur sydde jag nytt till henne i form av klänning och byxa. En mix av jogging och velour blev det! Hade klippt till delarna för några veckor sedan, därför gick det väldigt smidigt. Jag gillar att sy den här varianten med livstycke utan ärm med lite veckad och vid kjol nedanför, ur storlekssynpunkt är den gångbar under en längre tid. Himla käckt!  Samma gäller byxorna med mudd. Kläderna passar fint nu samtidigt som det finns utrymme både på bredden och längden att fylla ut.

Klänningarna här nedan sydde jag i somras, de är till salu! Blå har storlek 116-122. Röd har storlek 104-110. En klänning att växa i! Först kan det vara en långklänning, sen en klänning sen blir det en tunika.

19 september 2011

Gjort av lappar

Av spillbitar eller små tygbitar, som man kan hitta lite varstans, kan man göra täcken eller snuttefiltar i lappteknik. Det tycker jag är kul och passar bra att ge bort i present! Jag har två olika mallar jag använder; en konformad och en kvadratisk. Ett mjukt, urtvättat, gammalt och snyggt påslakan är det allra bästa som bakstycke. Oftast blir det 2-3 färgkombinationer men på den nedan fick alla färger vara med. Den här snuttefilten gjorde jag som present till en nyföding en gång.




Lapptäcken är kul sypyssel med barn. Jag och den 4-årige sonen har gjort några tillsammans. Vi väljer först (med stor omsorg) vilka tyger som ska vara med, sedan klipps alla bitar ut (viktigt för passformen att det klipps rakt och rätt) och därefter lägger vi ut alla bitar på golvet och pusslar hit och dit för att få snyggast mönster. Mönsterläggningen kan man hålla på med länge, finns många variationer att få till! Därefter sys bitarna ihop och bildar en framsida sen brukar jag ,som nämndes ovan, ta ett helt stycke som baksida.

De som visas nedan är liggande "på lagret". Maila mig på janaedgren@hotmail.com om det finns intresse.

Snuttefilt. Ca 40 x 40 cm
Snuttefilt/Till docksäng. Ca 30 x 40 cm
Till en spjälsäng. Ca 60 x 90 cm
Snuttefilt/Till docksäng. Ca 30 x 40 cm

15 september 2011

sagogryn gör entré!




Jag sa till min mamma när jag var liten att jag aldrig skulle sy kläder till mina egna barn. Det är just det jag håller på med, som hobby. Jag gillar tyger av de mesta slag men helst gamla och färgglada tyger. Tycker även om att utmana mig själv i att sy om en tröja/skjorta/påslakan till något nytt och då blir det oftast barnkläder/lapptäcken eller väskor av det. Min tanke med bloggen är inte vidare uttänkt, men jag tror det kommer bli kul och bra!